۱۶ تیر ۱۳۸۶، ۸:۰۷

سلطانیه در گفتگو با مهر : مدالیته رفع ابهامات هسته ای فراتر از ان پی تی نخواهد بود

سلطانیه در گفتگو با مهر : مدالیته رفع ابهامات هسته ای فراتر از ان پی تی نخواهد بود

نماینده جمهوری اسلامی ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی مذاکرات چهارشنبه گذشته ایران و آژانس را گامی اساسی از سوی تهران در جهت اثبات حسن نظر و اثبات شفافیت و صلح آمیز بودن برنامه های خود خواند و در عین حال پذیرش هر گونه تعهدات فراتر از ان پی تی را در این مذاکرات رد کرد.

دکتر "علی اصغر سلطانیه" ، نماینده جمهوری اسلامی ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی در گفتگو با خبرنگار مهر، اعلام کرد هیئت مذاکره کننده آژانس به ریاست " اولی هاینونن" معاون مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی و رئیس بخش پادمان های آژانس  و با حضور "چروونی " رئیس سیاست گذاری و روابط بین الملل آژانس ، همچنین مشاور حقوقی آژانس و نیز رئیس دپارتمان منطقه ای آن در روز های آینده برای مذاکرات 20 تیرماه  عازم تهران خواهند شد .

سلطانیه که خود از اعضای شرکت کننده در مذاکرات حساس چهارشنبه آینده است ، محور این مذاکرات را "نحوه  ( مدالیته ) پرداختن به مسائل باقیمانده میان ایران و آژانس، تهیه برنامه کاری و جدول زمانبندی " عنوان کرد .

وی در پاسخ به سئوالی در خصوص احتمال دیدارمقامات ارشد آژانس بین المللی انرژی اتمی با مسئولان سیاسی کشورمان( علاوه بر برنامه مذاکرات فنی )، خبر داد که این هیات طبق برنامه در طول اقامت خود در تهران با مقامات ذیربط مسائل هسته ای نیز دیدار خواهند داشت .

نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی در خصوص اهمیت مذاکرات 20 تیر در تهران به خبرنگار مهر گفت : "این مذاکرات ، در این مقطع حساس از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است ، زیرا این نشست و اعزام هیئت آژانس که منتج مذاکرات آقایان علی لاریجانی ( دبیر شورای عالی امنیت ملی و مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران ) و خاویر سولانا ( مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی و نماینده 1+5 ) و متعاقب آن مذاکرات لاریجانی و البرادعی است ، گامی اساسی از سوی جمهوری اسلامی ایران در جهت اثبات حسن نظر و عزم سیاسی جمهوری اسلامی ایران در رفع هر گونه ابهام پیرامون فعالیت های صلح آمیز خود محسوب می شود ."

وی نسبت به دستاوردهای مثبت و راهگشای این نشست ابراز امیدواری کرد .



سلطانیه در پاسخ به این سئوال که "آیا تضمین سیاسی برای نتیجه بخش بودن این گام اساسی و شفاف ساز ایران در حل موضوع هسته ای وجود دارد"، گفت: در پی مذاکرات ایران و آژانس در تهران ، نتایج آن در نشست آتی آقایان لاریجانی و سولانا مطرح و بررسی خواهد شد .

نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی در پاسخ به سئوال دیگر خبرنگارمهر مبنی بر اینکه "آیا ایران قصد دارد در مذاکرات خود با آژانس و برنامه ریزی برای حل ابهامات باقیمانده ، تعهداتی فراتر از ان پی تی بپذیرد" گفت : جمهوری اسلامی ایران کماکان درچارچوب تعهدات حقوقی خود طبق موافقتنامه جامع پادمان ان پی تی به همکاری های خود با آژانس بین المللی انرژی اتمی ادامه خواهد داد .

وی در خصوص احتمال تغییر مواضع تهران و پذیرش مشروط یا محدود تعلیق غنی سازی تحت عناوین و پیشنهادات مختلف نیز گفت : جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه از حق غیر قابل انکار خود در مورد فعالیت های صلح آمیز هسته ای از جمله غنی سازی منصرف نخواهد شد و بی وقفه به فعالیت های خود تحت نظارت آژانس و در چارچوب تعهدات حقوقی ادامه خواهد داد .

دکتر سلطانیه در بخش دیگری از این گفتگو در پاسخ به این سئوال که "آیا در هفته های اخیر بازرسی سرزده یا ویژه ای از تاسیسات ایران صورت گرفته است یا خیر" اعلام کرد : بازدیدهای بازرسان آژانس از ایران طبق روال معمول و برنامه ریزی های قبلی در چارچوب موافقتنامه جامع پادمان ان پی تی ادامه دارد .

ایران به هیچ وجه از حق غیر قابل انکار خود درغنی سازی منصرف نخواهد شد و بی وقفه به فعالیت های خود تحت نظارت آژانس ادامه خواهد داد

پس از ارجاع موضوع هسته ای ایران به شورای امنیت خارج از مسیر فنی و لغو همکاری های داوطلبانه ایران و آژانس ، بازرسی سرزده از نطنز یک بار در تاریخ 23 اردیبهشت ماه سال جاری انجام شد و در پی آن مدیر کل آژانس بر همکاری های ایران مطابق تعهدات صحه گذاشت . در موافقتنامه جامع پادمان ان پی تی ، سند 153، بازرسی های سرزده نیز پیش بینی شده است . این در حالی است که  بازرسی های معمول از تاسیسات غنی سازی ایران در نطنز ادامه دارد ودوربین های نصب شده آژانس حال تصویر برداری مداوم از فعالیت های این مرکز هستند.

نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنین در گفتگو با مهر اعلام کرد که ایران هنوز با درخواست فراقانونی قطعنامه های شورای امنیت برای بازدید از تاسیسات نیمه کاره آب سنگین اراک موافقت نکرده است .

ممانعت ایران از اجرای این درخواست ، در راستای تصمیم ایران در تعلیق اجرای  کد اصلاحی 1/3 ترتیبات فرعی در پی تصویب قطعنامه های قبلی در شورای امنیت صورت می گیرد و  آژانس اعلام کرده است  که تعلیق کد 1/3 ، نقض ان پی تی یا عدم پایبندی به آن تلقی نمی شود . اطلاعات طراحی راکتور اراک قبلا به آژانس ارائه شده و در بازدید های قبلی از این تاسیسات مورد تائید قرار گرفته است . مطابق ان پی تی ، کشور های عضو می بایست 180 روز قبل از تزریق مواد هسته ای به تاسیسات ، آژانس را از محل و مشخصات تاسیسات مطلع کنند ،  براین اساس ایران اعلام کرده است پس از آنکه این راکتور تکمیل و آماده دریافت سوخت شد ، 180 روز پیش از تزریق سوخت ، مطابق تعهدات آژانس را مطلع خواهد کرد. آژانس از عکس برداری ماهواره ای از این تاسیسات خبر داده است.

از سه سال و نیم پیش تا کنون بیش از 2000 نفر روز بازرس  از تاسیسات هسته ای ایران بازدید کرده اند و هیچ نشانه ای از انحراف از مسیر صلح آمیز در فعالیت های هسته ای ایران یافت نشده است. ایران در این مدت به طور داوطلبانه پروتکل الحاقی مبنی بر بازرسی های سرزده را پذیرفت و فعالیت های هسته ای خود را داوطلبانه  2 سال و نیم به حال تعلیق در آورد. اما در پی تعلل و رویکرد غیر عادلانه غرب ، به اقدامات داوطلبانه پایان داد.

از زمستان سال 84  ( زمستان 2006 )  نصب دستگاه های سانتریفیوژ در ایران آغاز شد و طبق آخرین گزارش  البرادعی تا روز31 ماه مه سال جاری ( 10 خرداد ) ازبیش از یک هزار و300 سانتریفیوژ بهره برداری کرده است. همچنین البرادعی از  نوامبر 2006 تا کنون همواره در گزارشات خود تاکید کرده است « آژانس قادر است عدم انحراف مواد هسته ای اعلام شده در ایران را تایید نماید».

سال گذشته فشارهای آمریکا برای متوقف ساختن پیشرفت هسته ای ایران، موضوع اعتماد سازی دربرنامه های هسته ای ایران را از آژانس بین المللی انرژی اتمی به شورای امنیت سازمان ملل کشاند و تا کنون سه قطعنامه دراین شورا علیه فعالیت های هسته ای کشورمان صادر شده است. 

لاریجانی و سولانا بعد از قطعنامه 1747 شورای امنیت علیه ایران ، در ماه های اخیرسه  دور مذاکره به ترتیب در آنکارای ترکیه و مادرید اسپانیا و لیسبون پرتغال برگزار کردند ، در آخرین دور مذاکرات که در پی گفتگو های مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران و مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام شد ، پیشنهاد ایران مبنی بر حل ابهامات باقیمانده آژانس در طرح زمانبندی دو ماهه و خروج از موضوعات  تعلیق غنی سازی و قطعنامه های شورای امنیت روی میز قرار گرفت . نشست چهارشنبه 20 تیر ماه در این راستا است .

کد خبر 513368

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha